• Vanochtend was in de Gelderlander de volgende tekst te lezen, van de hand van Peter Nusselder. 

  Na maanden van onzekerheid is de kogel door de kerk. Koen van Loon blijft aan als trainer van Sportclub Groessen. 

  Waar het voor alle amateurvoetballers als gevolg van de coronacrisis is uitgelopen op een vreemd seizoen, had trainer Koen van Loon van vierdeklasser Sportclub Groessen al maanden te maken met een bijzondere situatie. De vraag die voor de Ettense coach (48) al sinds de winterstop als een donkere wolk boven sportpark de Heggeakkers hing: blijft er een representatief elftal over? Een belangrijk deel van de selectie van de vierdeklasser had de zinnen gezet op een overgang naar het zaterdagvoetbal, het bestuur wilde daar niet in mee. 

  “Ergens rond de winterstop begon dat te spelen, en het heeft heel lang geduurd”, vertelt Van Loon, bezig aan zijn tweede seizoen bij Groessen, waarmee hij in 4D de derde plaats bezette. Toen het bestuur voet bij stuk hield en van een overstap naar de zaterdag geen sprake bleek te zijn, was het aan Van Loon te proberen alle spelers binnenboord te houden. En om te bepalen of hij nog toekomst zag bij Groessen. 

  Het coronavirus zette een streep door die plannen. “Ik denk niet dat we nog kampioen waren geworden, maar we lagen aardig op koers om in ieder geval de nacompetitie te bereiken. En als het daarbij dan ook nog wat mooier weer zou worden, is het toch wat makkelijker aan spelers vragen of ze wilden blijven. Maar dat viel ineens allemaal stil. Van elkaar drie keer in de week zien, ging dat terug naar nul. Dat snap ik natuurlijk, maar het was wel heel vervelend.” 

  Hoewel het jeugdige gedeelte van de selectie inmiddels al wel aan Van Loon had toegezegd om op zondag in de hoofdmacht te blijven voetballen, dienden er nog diverse routiniers te worden overtuigd. “Ik heb behoorlijk wat telefoontjes gepleegd de laatste weken”, zegt de coach lachend. Met succes: op drie spelers na - Bas Bremer stopt, Lennard van Zuijlen en Tim Leenders gaan op zaterdag voetballen - blijft de selectie intact. 

  Tot opluchting van Van Loon, die beseft dat het ook anders had kunnen lopen. “Het was een soort domino-effect. De jongens keken onderling ook naar elkaar. Als er eentje bleef, zou dat ervoor kunnen zorgen dat de rest dat ook deed. Maar het had net zo goed de andere kant op kunnen vallen, als er eentje gestopt was. Het is een dubbeltje op z’n kant geweest, best wel een onzekere tijd. Maar gelukkig heb ik afgelopen weekeinde van de meeste spelers groen licht gekregen, ze gaan door.” 

  En dus plakt ook Van Loon er nog een seizoen aan vast bij Groessen. Dat ervaren spelers als Rick Maatman en Joey de Haan erbij blijven, heeft voor mij de doorslag gegeven. Ik heb ondertussen wel andere opties overwogen: bij Groessen verder met een heel jong team, een andere club of een jaar niets. Maar ik ben heel blij dat dit de uitkomst is, dit was voor mij de beste optie.” 

  Bang dat de discussie - zaterdag of zondag – over een paar maanden weer helemaal van voor af aan zal beginnen bij Groessen is Van Loon niet. “Het compromis is dat we vijf of zes thuisduels op de zaterdag gaan spelen, ik heb het idee dat iedereen zich daarin kon vinden. En ik vond het mooi dat de jongens hebben aangegeven: we zijn nog niet klaar hier. Chiel Driessen had naar OBW en Concordia Wehl gekund, maar die zei: mijn hart ligt bij Groessen.”