• JO14-1 op bezoek bij KNVB

  Afgelopen vrijdag heeft de JO14-1 van sportclub Groessen een wel heel bijzonder teamuitje gehad op de KNVB campus in Zeist. Het jeugdteam van onze club werd namelijk uitgenodigd om nieuwe spelvormen voor de O14 jeugd van Nederland te testen. De KNVB wil onderzoeken welke wedstrijdvorm het meest effectief is voor deze leeftijdscategorie, kijkend naar ontwikkeling en spelplezier.  

  Vrijdagochtend werden we in alle vroegte verwacht op de KNVB campus in het bos bij Zeist. De campus waar normaal gesproken spelers van oranje zoals Virgil Van Dijk en Frenkie de Jong, een balletje staan te trappen. Na de ontvangst en de nodige uitleg over het verloop van de dag hadden de jongens nog even de tijd om de schitterende campus en kleedkamer te bewonderen. De kleedkamer was toch wel even iets luxer dan de jongens gewend waren bij sportclub Groessen. Vervolgens werden de hesjes en de sportbeha’s, waarin de tracker geplaats kon worden, aangetrokken. Met een heerlijke lentezon, een prachtige locatie en een dag volledig in het teken van voetbal stond niets het team in de weg om er een fantastische vakantiedag van te maken!

 • De eerste wedstrijd begon om 11 uur en zodoende was er genoeg tijd om nog even een potje footgolf te spelen. Zo kon de dag op rustige voet beginnen. Iets voor de wedstrijd werden de trackers in de sportbeha’s geplaatst, zodat de data van de spelers gemeten kon worden. Hiermee werd bijvoorbeeld gemeten hoeveel spelers lopen en of de veldbezetting goed is. De eerste spelvorm die werd getest was die op een half veld in een 8v8 vorm. Het ingooien werd in deze vorm ingeruild voor indribbelen en ook corners mogen vanuit een dribbel worden genomen. De eerste 20 minuten werd er gespeeld zonder buitenspel en de 20 minuten daaropvolgend werden gespeeld mét buitenspel. Er werd de hele dag gespeeld tegen AZSV uit Aalten. Een bekende tegenstander uit eerdere wedstrijden in de competitie.  

  Na de 8v8 vorm was er even tijd voor pauze met een lekkere gezonde lunch verzorgd door de KNVB. Vol nieuwe energie begonnen de jongens aan de 9v9 vorm. Deze vorm werd gespeeld op een veld van zestien meter tot zestien meter. Hier werd opnieuw eerst 20 minuten gespeeld zonder buitenspel en daarna 20 minuten mét buitenspel. Hoewel de onder 14 spelers pas twee jaar met buitenspel spelen, waren de wedstrijdjes zonder buitenspel erg onwennig en er werd maar weinig gebruik gemaakt van de diepte.  

   

 • Tijdens de wedstrijden was het overigens niet mogelijk om te wisselen, tenzij het uiteraard niet anders kon door een blessure. Dit omdat de data anders niet betrouwbaar zou zijn. Het resultaat van de wedstrijden was op deze dag uiteraard bijzaak, maar fanatiek als de spelers van het team zijn, werd er extra genoten omdat er tijdens de 8v8 en de 9v9 beide keren werd gewonnen.  

  De laatste vorm die nog gespeeld moest worden was een wedstrijd 11v11 op een groot veld. Tijdens de wedstrijd werd 2 keer 30 minuten gespeeld en tijdens de gehele wedstrijd mét buitenspelval. De vermoeidheid begon er bij zowel AZSV als Groessen in te sluipen en toch trok Groessen ook met de laatste vorm met een mooie 3-1 overwinning aan het langste eind.  

  De dag was helemaal geslaagd en de spelers konden met een goed gevoel onder de douche springen. Als kers op de taart liepen de jongens nog twee bekende e-sporters tegen het lijf. Na een groepsfoto en een boks keerden we met z’n allen met een voldaan gevoel huiswaarts naar het mooie Groessen!